Ekonomisk misshandel

Man delar allt om man verkligen älskar varandra.

Vad tycker du? Låter det bra? Rimligt?

Jag slås av en del likheter mellan de historier som olika utsatta berättar. En av dem är misshandlarens förmåga att få sin partner att gå i botten även ekonomiskt. I kärlekens namn ska man stå med som sökande av lån, kanske gå i borgen. Man ska gifta sig fort för att bevisa sin kärlek och utan att du anade det kom en rad skulder och ouppklarade affärer med på köpet så att säga. Din partner hade ju blivit lurad av ett elakt ex, stackarn, eller gjort en förlustaffär som inte kunde ha förutsetts. Dina partner kanske driver igenom en gemensam hushållskassa där det är du som står för minst 75% av inkomsterna med det är hen som länsar kontot. Blir du arg blir det så uppslitande gräl, ja hen blir nästan hotfull och du drar dig för att säga något även om oron gnager och ilskan är svår att hålla tillbaka. En annan variant är att det är hen som tar hand om dina inkomster och – om du har tur- portionerar ut fick pengar efter dagens humörsvängningar. Vissa kräver att du ska sluta jobba, så du sedan blir helt ekonomiskt beroende. En del kvinnor har till slut fått böna och be om lite pengar till mat.

Din partner flyttar in till dig i din lägenhet som du sparat länge för att kunna köpa. När det börjar knaka i fogarna och våldet börjar bli allt mer öppet så blir det du som får lämna bostaden hastigt för att rädda dig själv, trots att lägenheten  från början var din. Hen vägrar flytta på sig. Kanske köper ut dig med ett skambud eller driver en evighetslång process om att få ta över ditt hem. Hen säger att hen ska betala de gemensamma räkningarna men sent omsider då du redan är aktuell hos Kronofogden så inser du att fakturorna aldrig blev betalda. Du som haft ett ordnat liv och ordnad ekonomi får plötsligt problem du aldrig haft tidigare i livet, och det är inte du som styr. Så kommer betalningskraven på lånen du gått i borgen för och som hen struntar blank i att ta ansvar för. De ekonomiska konsekvenser en misshandlare kan åsamka sin partner kan bli stora och ibland förödande. Och tro mig, du är inte ensam om att ha råkat ut för en sådan person.

Ekonomi hör troligtvis till ett av de vanligaste ämnena för dispyter även i ett sunt förhållande. Men den ekonomiske misshandlaren har en annan kaliber där ekonomin blir ett ett medel för att skada och förtrycka.  Vill du ha ett råd om hur man skyddar sig sa du? Tja, ett annat varningstecken är just att väldigt fort vilja gifta sig och få gemensam ekonomi. Ta det lugnt då du träffar en ny partner, låt det gå tid innan du binder dig juridiskt och riskerar att råka illa ut då den charmerande personen börjar visa helt andra sidor.

Psykiskmisshandel.se

View more posts from this author